Co przychodzi Ci na myśl, gdy wyobrażasz sobie konika morskiego? Albo kiedy wyobrażasz sobie ptasie gniazdo? Pierwszą rzeczą, która przychodzi do głowy, nie jest zapewne pyszny posiłek. A jednak w niektórych krajach są to niezbędne składniki idealnej kuchni.
Jeśli więc masz ochotę oderwać się od normy podczas przygotowywania wieczornego posiłku, postanowiliśmy przedstawić dziesięć najbardziej "odważnych" dań z całego świata, aby dać ci odrobinę inspiracji...
Zupa z ptasich gniazd - Chiny
Tak, to danie jest dosłownie zrobione z ptasich gniazd. Jednak zamiast z gałązek i liści, gniazda są zrobione ze śliny. Tak, dobrze przeczytaliście. Używa się ich w chińskiej kuchni od ponad 400 lat, a cena za miskę waha się od 30 do 100 USD, więc zupa nie jest tania. Gniazda pochodzą od jerzyka i uważane są za korzystne dla zdrowia, w tym wspomagające trawienie, poprawiające koncentrację i łagodzące objawy astmy.
Smażone tarantule - Kambodża
Ta potrawa została po raz pierwszy odkryta przez Kambodżan w czasach rządów Czerwonych Khmerów, a obecnie stała się popularnym przysmakiem wśród turystów. Potrawa składa się z tarantul, które zostały usmażone na patelni i doprawione czosnkiem i solą.
Balut - Filipiny
Niezwykle popularna na Filipinach potrawa to w zasadzie płód. Dokładniej mówiąc, jest to zapłodnione kacze jajo, które gotuje się i podaje z pozostawioną skorupką, aby można było pić płyn znajdujący się w środku. Balut jest najczęściej spożywany w wieku od 17 do 21 dni, w zależności od upodobań, ale z wiekiem pisklę ma dziób, pióra i kości.
Escamoles - Meksyk
Często nazywane "kawiorem z owadów", Escamoles to gigantyczne jaja mrówek Lipometum, które w niektórych częściach Meksyku uchodzą za przysmak. Jasne jaja mają lekko orzechowy smak i są często smażone na patelni z dodatkiem masła i przypraw.
Żywe serce kobry - Wietnam
To danie jest najczęściej spożywane, ponieważ wierzy się, że jedząc żywego węża, odziedziczy się część jego mocy i wzmocni własną siłę. Zdecydowanie nie jest to danie dla osób o słabym sercu, ale jedzący mogą zobaczyć, jak wyjmuje się przed nimi serce i prawdopodobnie poczuć, jak bije ono w gardle podczas jedzenia.
Casu Marzu - Sardynia i Włochy
Casu Marzu to rodzaj sera wytwarzanego z mleka owczego. Może się to wydawać łagodne, dopóki nie uświadomimy sobie, że jest on pełen żywych larw owadów, stąd też powszechnie znany jest jako "ser z larwami". Dlatego potrawa ta jest powszechnie znana jako "ser z larwami". Uważa się, że po śmierci larw potrawa nie jest bezpieczna, dlatego zwykle spożywa się ją tylko wtedy, gdy larwy jeszcze żyją.
Surströmming - Szwecja
Jest to sfermentowana ryba z gatunku śledzi bałtyckich, która jest poławiana wiosną tuż przed tarłem. Następnie jest fermentowana w beczkach przez jeden do dwóch miesięcy, po czym jest konserwowana i poddawana dalszej fermentacji przez kilka miesięcy. Proces fermentacji rozpoczyna się w kręgosłupie ryby, gdzie powstają bakterie, kwasy o ostrym zapachu i siarkowodór. Ten szwedzki przysmak jada się zwykle z chlebem i gotowanymi ziemniakami. Po otwarciu puszki wydziela się tak silny zapach, że potrawę zwykle spożywa się na świeżym powietrzu. W jednym z japońskich badań opisano nawet świeżo otwartą puszkę Surströmming jako jeden z najbardziej odrażających zapachów na świecie.
Sannakji - Korea Północna i Południowa
Jedno z najbardziej dyskutowanych dań koreańskich. Jest to po prostu mała żywa ośmiornica pocięta na kawałki i zjedzona, gdy macki wciąż się wiją. Podobno macki poruszają się podczas jedzenia, a nawet próbują zaczepić się o wnętrze ust.
Koniki morskie - Azja
W Azji nierzadko można znaleźć koniki morskie gotowane w oleju i podawane z sosem musztardowym w sekcji "specials" w menu. Mimo że koniki morskie są gatunkiem zagrożonym wyginięciem, mówi się, że ich jedzenie pozwala zachować młody wygląd i zwiększa męskość!
Pasta z nietoperzy - Tajlandia
Dość ciekawe danie tajlandzkie "Bat Paste" powstaje w wyniku wrzucenia żywego nietoperza do wrzącego mleka, pokrojenia go w drobną kostkę, wymieszania z ziołami i przyprawami, a następnie utarcia na pastę do podania. Potrawa ta jest uważana za przysmak w Tajlandii, ale ze względu na choroby, których nosicielami są nietoperze, może być śmiertelnie niebezpieczna.
Czy powyższa lista zaostrzyła Twój apetyt na niezwykłą kuchnię? Być może podsunęła Ci pomysły na następne przyjęcie lub zainspirowała do przygotowania programu "Come Dine With Me", który masz w planach? A może całkowicie zniechęcił Cię do jedzenia?
Niezależnie od tego, co czujesz, zawsze ciekawie jest poznać różnice kulturowe występujące na całym świecie. W niektórych krajach pomysł jedzenia tarantul, węży czy nietoperzy jest po prostu niewyobrażalny, a w innych jest to wręcz normą. Dlatego odwiedzając obcy kraj, pamiętaj, że dla jednej osoby obrzydzenie jest zachwytem innej!